Blog


Jó Andrea - kamaszterapeuta, pedagógus, mentálhigiénés szakember, mediátor, blogger

Írta: Jó Andi
2016. október 7.

Amikor úgy érzed, hogy világgá mennél, találd meg inkább az új utad! – Find your way!

Amikor úgy érzed, hogy világgá mennél, találd meg inkább az új utad! – Find your way!

Krízisekben, válságokban sokszor érezzük, hogy kitesszük a „világgá mentem, majd jövök” táblát az ajtóra, aztán mindenki oldja meg úgy az ügyes-bajos dolgait, ahogy szeretné...

Ezzel az érzéssel indul el egy belső folyamat, ami egy nézőpontváltást eredményez. Hirtelen új szemüvegen keresztül kezdjük nézni önmagunkat és a világot, amiben élünk. Ha kellőképpen elegünk van, akkor pedig lépünk, kicsit, nagyot vagy ugrunk, hogy mibe? Hm. Majd kiderül. És akkor valóban megszületik a változás. Van egy emberi tulajdonság, ami viszont amellett, hogy előremozdíthatja az embert, sokszor akadályozza, abban, hogy az a döntés szülessen meg benne, ami igazán a hasznára válhat, ez pedig a türelmetlenség.

Ez okozza a legtöbb konfliktust az emberekben. Legyen már jobb, több, szebb, izgalmasabb…és közben csak egy helyben toporgunk és forr bennünk a düh, hogy miért nem történik semmi.

Világunkat sokszor áthatja a bizonytalanság, a válság, a türelmetlenség és az ebből származó elkeseredés. Most váltani, változtatni, átgondolni és lépni szükségszerű. Egészen új lehetőségekre van most mód. Ehhez szükség van bátorságra épp úgy, mint vállalkozó szellemre, megfontoltságra és arra a hitre, hogy lehet elégedetten élni és érdemes tenni érte.

Beppo gondolatai megerősíthetnek ebben minket:

„ … az ember előtt néha egy hosszú utca van. Azt gondolná, szörnyen hosszú; ennek sose ér a végére, gondolná. Ahányszor fölnéz, látja, nem lesz kevesebb, ami előtte van. Még jobban nekiveselkedik, félni kezd, végül a szuflája is elfogy, nem bírja tovább. Így nem szabad csinálni! Sose szabad egyszerre az egész utcára gondolni, érted? Csak a következő lépésre kell gondolni, a következő lélegzetvételre, a következő söprűvonásra. Aztán megint mindig csak a következőre.

Megint megállt, töprengett, aztán hozzátette:

– Akkor örömet okoz. Ez fontos, mert akkor végzi az ember jól a dolgát. És így is kell, hogy legyen. – Ismét hosszú szünet, majd a folytatás:

– Egyszer csak észrevesszük, hogy lépésről lépésre végigértünk az utcán. Észre se vettük, a szuflánk se maradt ki. – Bólintott magának, s azt mondta befejezésül:

– Ez fontos.”

Michael Ende: Momo (Beppo, az utcaseprő)

find your way tréning


Önismereti és dinamikus jóga tréning fiatalok számára.