Blog


Hézl József - mentálhigiénés szakember, blogger

Interjúalanyunk: Hézl József
2017. március 16.

Egyszer csak úgy jöttem ki a beszélgetés után, hogy értékes vagyok, felnőtt vagyok, fontosak az érzéseim

Egyszer csak úgy jöttem ki a beszélgetés után, hogy értékes vagyok, felnőtt vagyok, fontosak az érzéseim

A find your way projekt megálmodóiként egy önismereti utazásra invitáljuk a „GPS” koordinátáit elvesztett embereket, érdeklődőket, melyhez többek között a „selfcaching” segítő beszélgetés módszerét alkalmazzuk.

Azonban azt tapasztaljuk, hogy egyelőre kevesen tudják/tudjátok, mivel is foglalkozik egy mentálhigiénés szakember. Éppen ezért azt gondoltuk, hogy egy interjúsorozatot indítunk azzal a céllal, hogy bemutassunk Nektek az élet legkülönbözőbb területeiről érkezett mentálhigiénés szakembereket.

Első interjúalanyunk, Hézl József, székesfehérvári tanár, aki az Aha! élmény blog írója, mentálhigiénés szakember.

Te hogyan találkoztál a mentálhigiénével?

Három évvel ezelőtt besétáltam a plébánosomhoz – aki mentálhigiénés szakember és lelkigondozó – segítő beszélgetésre. Persze, akkor még nem tudtam, hogy ez a beszélgetés segítő. Elkezdtem neki mindenféle problémámról beszélni, egyszer csak úgy jöttem ki a beszélgetés után, hogy értékes vagyok, felnőtt vagyok, fontosak az érzéseim. Hát nem szokványos beszélgetések voltak ezek. Aztán a többedik alkalom után azt mondta nekem, hogy mi lenne, ha jelentkeznék a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet mentálhigiénés és szervezetfejlesztő (akkor még így hívták) képzésére. Akkor indult be igazán az életem. Azóta szerelmese vagyok az érzések és a ki nem mondott gondolatok visszatükrözésének. Örülök, hogy a velem való segítő beszélgetésben mások is ezt élik meg. És hogy honnan tudom ezt? Onnan, hogy ők mondják.

Számodra mit jelent a mentálhigiéné, mit ad?

Számomra a mentálhigiéné életforma. Egy olyan szemüvegen keresztül nézem a világot, amelyet kevésbé homályosítanak el a saját kételyeim, a félelmeim, a bizalmatlanságom. Megtanultam bízni másokban, és megtanultam odafigyelni minden olyan dologra, amely egy kicsit is képes építeni engem és másokat. Azt is megtanultam, hogy úgy tudok hiteles lenni, ha a különböző helyzetekben – legyenek azok akár konfliktushelyzetek – el tudom mondani, hogy mi van bennem, mit érzek. És az a szép, hogy ezzel nem bántok meg senkit. Ez ugyanis a másik félnek visszajelzés, így ő is képes felelősséget vállalni sajátmagáért. Ugyanezt az attitűdöt igyekszem átadni másoknak is.

Hogyan tudnád megfogalmazni, mit jelent a segítő beszélgetés?

A segítő beszélgetés egy kreatív beszélgetési forma, amelyben nemcsak a szavainkkal és érzéseinkkel dolgozunk mindketten (segítő és kliens), hanem ott vagyunk a kapcsolatban teljes lényünkkel. Attól kreatív egy segítő beszélgetés, hogy segítő és kliense asszociációs képessége is működik a beszélgetés közben.
Nagyon szeretem használni a segítő beszélgetéseimben a különböző színű, méretű és formájú kavicsokat. Amikor a kliens kavicsot választ magának, már az is jelzés értékű. Kiválasztja hozzá az érzéseit, az életében lévő szereplőket, a köztük lévő viszonyokat, feltérképezve a lelkivilágát, és ezzel egy új világ tárul fel a kliens és a segítő előtt az asztalszínpadon.

Hogyan alkalmazod a hétköznapokban/munkádban a mentálhigiénét?

A mentálhigiéné áthatja az életem. Ez legfőképpen a kommunikációmban nyilvánul meg, illetve a másokhoz való hozzáállásomban.
Mentálhigiénés szemléletű tanárként nagyon jó megélni, hogy a diákok élvezik a beszélgetéseket az órán, mert nem a leghétköznapibb válaszokat kapják és adják. Ennek gyakran hangot is adnak. Nagyon megtisztelő, amikor egy diák megosztja velem a problémáit. Két-három hét múlva szinte egy másik diákkal találkozom, annyira látszik rajta a változás.

Hézl József - tanár, mentálhigiénés szakember, blogger

Miben más egy mentálhigiénés szakembertől segítséget kérni, mint egy barátunktól?

Nagyon más! A barátom előszeretettel győz meg a maga igazáról, a segítőm meg azt tükrözi vissza, ami most a lelkemben van. A visszajelzései révén pedig megtalálhatom a belső erőforrásaimat a megoldásokhoz, továbblépéshez.

Miben más egy mentálhigiénés szakembertől segítséget kérni, mint egy pszichológustól?

Ezen én is sokat gondolkoztam már, kutattam is a témában, de nem találtam rá választ. Nem jártam még pszichológusnál, így sajnos nem tudom a különbséget.

Miben látod a saját személyes sikeredet, miben tudsz segíteni a hozzád fordulóknak?

Abban, hogy meglátnak bizonyos összefüggéseket az életükben. A különböző technikák segítségével pedig segítek kívülről ránézni a helyzetükre, amit nagy meglepődés követ. Ez az igazi Aha! élmény!

Mit lehet tudni a szakember "mentálhigiénéjéről", az ő lelki egyensúlyáról? Mennyire fontos ez?

Egy professzionális mentálhigiénés segítő kapcsolatban nagyon fontos, hogy a segítő tisztában legyen a saját érzéseivel, hogy relevánsan tudjon visszatükrözni. Amikor leülök beszélgetni egy klienssel, akkor igyekszem előtte néhány percnyi csendet teremteni magamban, hogy rá tudjak hangolódni a kliensre. Fontos, hogy ne legyek frusztrált, különben a saját belső folyamataimra figyelek, és nem tudok kellő figyelmet szentelni a kliensnek. Ezért időről időre meglátogatok én is egy mentálhigiénés szakembert.
Az a nagyon izgalmas ebben a szakmában, amikor olyan klienssel találkozom, akinek a problémája még számomra „vakfolt”, így a következő találkozásig dolgoznom kell a témán.

Hogy látod, melyek korunk legnagyobb mentálhigiénés kihívásai?

A megfelelési kényszer, az alá-fölé rendeltségi viszony, szülő-gyermek kapcsolat, együttműködés, konfliktuskezelés.

find your way tréning


Önismereti és dinamikus jóga tréning fiatalok számára.