Blog


Tamaskó Anett - YAI diplomás jóga oktató, ájurvédikus jógaterapeuta, gerinc jóga oktató, meditációs tréner

Írta: Tamaskó Anett
2016. november 7.

Pránajáma, a gyógyító légzés

Pránajáma, a gyógyító légzés

„A lélegzet az élet az élet a lélegzet. Mert amíg lélegzet van a testben, addig élet is van benne.” – KausítakiUpanisad

Rengeteg kutatás bizonyította már a különböző légzéstechnikák jótékony hatását. Aki már járt valaha jóga órán, az tapasztalhatta a légzés egységes, harmonikus zümmögését, és talán megélte azt is, hogy a légzéssel összhangban végzett gyakorlatok sokkal stabilabbak, erőteljesebbek. A mozdulat és a lélegzet összehangolódik, ezáltal egyfajta flow-ba kerül a gyakorló. Hogyan lehetséges ez? Miért annyira fontos a légzéstechnika? Valószínű sokan vélekednek úgy, hogy légezni mindenki tud. Miért van mégis ösztönösen a tudatunkban, hogy ha nehéz helyzetbe kerülünk, nagy a nyomás rajtunk, megállunk, és egy nagyot sóhajtunk?

A modern tudomány ezt azzal magyarázza, hogy az irányított, tudatosan lassított légzés segítségével a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus részét aktiváljuk, amely a test és elme nyugalmi állapotáért felelős, így elősegíti ennek az állapotnak az elérését. Tényleg csak ennyit jelent?

Tény, hogy a légzésünk kulcsfontosságú az életünk során, ez az egyik legfontosabb életfunkciónk, amely közvetlenül hat az összes sejtünk és szervünk működésére, így az agyunkéra is. Ezért különösen fontos lenne, hogy megfelelően lélegezzünk. Mit értünk ez alatt? Gondoljunk arra, mit teszünk, ha izgatottak vagyunk: próbálunk mélyen és lassan lélegezni. Ez lenne a helyes technika, a mindennapok során azonban a legtöbben csak felületesen veszünk levegőt. Ez nem járul hozzá a kiegyensúlyozott, békés fizikai és szellemi létünkhöz. Ha ezt el szeretnénk érni, akkor a lassú, tudatosan irányított légzést tanulnunk és gyakorolnunk kell. Ebben van segítségünkre a jóga tudománya.

A sokak által jól ismert astanga 8 fokú lépcsőjében a 4. fok a pránajáma, azaz légzés szabályozása. Mit is jelent ez a furcsa szanszkrit szó? A prána „életenergiát" vagy „életerőt" jelent, míg az ájáma „kiterjesztést", „tágítást", „növelést" jelent. Tehát a pránájáma „a prána kiterjesztésének növelését", illetve más fordításban „a testben lévő életlevegők áramlásának irányítását” jelenti. Ebből a megfogalmazásból is jól látható, hogy jógikus szempontból is nagy a légzés jelentősége. Milyen hatást érhetünk el a tudatos légzésirányítással?

Röviden: jelentős életmódjavulást okoz. Hogyan? Megerősíti a tüdői izmait, javítja az anyagcserefolyamatokat, allergia vagy asztma esetén is jó kiegészítő terápia. Elősegíti az elme elcsendesítését, amely pedig a stresszcsökkentésben, az álmatlanság kezelésben, kiegyensúlyozottságban és fókuszáltságban is pozitív változásokat eredményez. Az anatómiai hatásokon túl pedig segíti a figyelmünket befelé irányítani, az igazi Önvalónk felé, megismerhetjük kik is vagyunk valójában, kizárva a külvilágot. Békés, nyugodt közeget teremt, oldja a stresszt. Rendszeres gyakorlása során javul a stressztűrés, és segít a stressz megfelelő kezelésében.

Összességében elmondható, hogy a rendszeresen végzett légző gyakorlatok az életszínvonal jelentős javulását eredményezik. Ráadásként pedig elősegítik a gyakorló önismereti fejlődését is.

Felhasznált irodalom: SwamiSatyanandaSarasvati – Ászana, pránajáma, mudra, bandha

find your way tréning


Önismereti és dinamikus jóga tréning fiatalok számára.