Blog


Tamaskó Anett - YAI diplomás jóga oktató, ájurvédikus jógaterapeuta, gerinc jóga oktató, meditációs tréner

Írta: Tamaskó Anett
2016. október 15.

Spoiler veszély: a jógázás csodás melléktermékei az önismeret és az egészség

Spoiler veszély: a jógázás csodás melléktermékei az önismeret és az egészség

A mai világ ingergazdag közeg, napról-napra változik, és ehhez alkalmazkodni kellene. Ez világunk nagy kihívása: az lesz sikeres, aki alkalmazkodik a folyamatos változáshoz. Azonban egy fiatal számára kiemelkedően fontos a sok változás közepette a kiegyensúlyozott élet. Ez az alapja annak, hogy felnőtt életében is kiegyensúlyozott lehessen.

Ez az egyensúly azonban önmagától nem jön létre, ezért meg kell dolgozni. Van egy életmód, egy rendszer, amely ebben segítségünkre lehet, és segíti a kapcsolatot igazi önmagunkkal, ez a jóga rendszere. Változatos eszközrendszere minden életkorban, minden típusú embernek segít az egyensúly, a stresszkezelés kialakításában. Ez a rendszer nem csak a testmozgás által támogat bennünket: megtanít összhangban élni önmagunkkal és a természettel, fejleszti az önismeretünket, elfogadásunkat és tiszteletünket önmagunk és mások iránt, légző – és relaxációs technikák alkalmazása által segíti a koncentrációt és a minőségi pihenés elérését. Fontos, hogy a gyakorlatok során a befelé figyelés maximalizálása által a versenyszellem csökken, és az egyéni elmélyülés kerül fókuszba, nincs összehasonlítás.

A mai mozgás ellen beoltott generáció számára a jóga ászanái (gyakorlatai ) felüdülést hoznak, mert kihívásokkal teli gyakorlatokkal, a figyelmet lekötve adják vissza az izmok rugalmasságát, javítják ki a hanyag testtartásból eredő problémákat, észrevétlenül javítják az anyagcserefolyamatokat, erősítik az immunrendszert, és a tomboló hormonrendszert is harmóniába hozzák. Ezeket a hatásokat minden gyakorló megtapasztalhatja, felnőtt és gyermek egyaránt.

Miért fontos ennek a csodás eszköznek, a jógának a gyakorlását minél fiatalabb korban elkezdeni? Ebben az időszakban a fő cél az, hogy mindenki jól érezze magát az órán. A jóga gyakorlás során olyan közeget teremtünk, amelyben egy a cél: kilépjünk a hétköznapok rohanásából és békét találjunk a jóga ősi rendszerének segítségével. Békét önmagunkkal, másokkal és a világgal. Az ászana gyakorlás olyan kihívások elé állítja a testet és az elmét, amelyhez a lelkünk segítségét is igénybe kell venni. Hisz a lélek segít bennünket át egy- egy lehetetlennek tűnő gyakorlaton, és végül neki köszönhetjük az eufórikus élményt, hogy sikerült. Ez nagyon fontos, mert bizalmat és hitet épít ki saját magunk iránt. Így létrejön a test-szellem- lélek harmóniája.

A fiatalok a jóga által megtanulhatnak csapatban és önállóan dolgozni, együtt nevetni és befelé figyelni. A speciális légzőgyakorlatok a stressz csökkentésében játszanak nagy szerepet, a kivitelezhetetlennek tűnik ászanák végrehajtása magabiztosságot hoz. Igénybe vesszük testet és szellemet is, és próbáljuk együtt megérteni a belül lévő zűrös világot. Hogy kik is vagyunk valójában, mi ez a világ körülöttünk, és vajon irányíthatjuk-e a saját életünket? No és a legfontosabb: mindezt úgy tesszük, hogy közben sokat nevetünk, és jól érezzük magunkat.

find your way tréning


Négyalkalmas önismereti és dinamikus jóga tréning a Z-generáció számára.